UB en SGL winnen verkiezingen

De Universitaire verkiezingen zijn dit jaar gewonnen door Universitair Belang (UB) en de Studentengroepering Leiden (SGL). De nieuwe partij UB komt met drie zetels binnen in de Raad, en is daarmee in een klap even groot als de AbvaKabo/FNV.

Opkomst

Een van de oprichtingsdoelstellingen van de nieuwe partij UB was ondermeer de opkomst bij de verkiezingen te verhogen. Dit lijkt gelukt. Hoewel in vergelijkend perspectief nog altijd laag, is de opkomst met 26% in de afgelopen tien jaar niet zo hoog geweest. Nadat deze bij de invoering van het elektronisch stemmen sterk was gekelderd, lijkt de opkomst weer op weg naar het oude niveau.

Bij de studentgeleding viel de opkomst met 17,5% tegen. Het betekent een daling van 3 procent ten opzichte van de verkiezingen van vorig jaar. Mogelijk wordt dit verklaard door de verkorte verkiezingsperiode. Dit jaar kon voor het eerst gedurende één week de stem worden uitgebracht.


Winnaars

Aan de kant van de studentenpartijen is de SGL de grote winnaar. In de Universiteitsraad werden drie zetels behaald: een winst van één zetel. Op de faculteiten snoepte de SGL van verschillende partijen een zetel af. Het totaal aantal zetels stijgt daarmee voor de SGL van 8 naar 12. De andere studentpartijen BeP, LVS en CSL verloren elk 1 of 2 zetels. Voor de CSL zal voornamelijk het verlies van de tweede zetel in de UR pijnlijk zijn.

 (26 mei 2010/Arno Geleijnse/SH)

Laatst Gewijzigd: 26-05-2010