Nieuws

Vijf jaar na Arabische Lente: alleen Tunesië een succes?

Vijf jaar na het begin van de ‘Arabische Lente’ lijkt alleen in Tunesië succes te zijn geboekt. Maar is dat eigenlijk wel zo? Het Leids Universitair Centrum voor de Studie van Islam en Samenleving (LUCIS) organiseert vrijdag 18 december een paneldiscussie over dit actuele thema.


Leiden beste brede universiteit in valorisatielijst

De Universiteit Leiden is de hoogst genoteerde brede universiteit op de tweejaarlijkse valorisatieranglijst van Elsevier en Science Works. Zij berekenden welke Nederlandse universiteiten hun wetenschappelijk kapitaal het beste verzilveren, economisch en maatschappelijk.  


Jan Hendrik Oort: ster van de Nederlandse radioastronomie

Het succes van de Nederlandse radioastronomie in de vorige eeuw was voor een groot deel de verdienste van de Leidse astronoom Jan Hendrik Oort. Hij maakte slim gebruik van de naoorlogse omstandigheden. Historica Astrid Elbers bracht die gouden periode in kaart. Promotie op 10 december.  


Met nieuwe inzichten terug naar Kabul

Voor het eerst met patiënten praten en leren van een snijsessie op een lijk. Afghaanse geneeskundestudenten studeerden in Leiden dankzij de lustrumactie Kans voor Studenten. Bij rector Carel Stolker blikken ze terug. ‘Vanaf nu staat de patiënt centraal.’


Boek van Noord-Koreaanse dissident in het Nederlands vertaald

In Amsterdam is op 30 november de Nederlandse vertaling gepresenteerd van 'Over de Grens' van Jang Jin-sung, Leids gasthoogleraar en een van de meest invloedrijke Noord-Koreaanse dissidenten. In dit boek beschrijft hij het unieke verhaal van zijn ontsnapping aan het Noord-Koreaanse regime.


Andere dosering medicijnen bij extreem overgewicht

Patiënten met ernstig overgewicht moeten een andere dosering krijgen van de medicijnen Cefazoline en Midazolam. Dit geldt mogelijk ook voor andere geneesmiddelen zoals antikankermedicijnen en antibiotica. Farmacoloog Margreke Brill van het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR) pleit voor een aanpassing van de richtlijnen. Promotie 3 december.


Leiden-Aramco lezing: kennis pre-islamitisch erfgoed in gevaar

Het Arabisch schiereiland, een gebied dat zich uitstrekt van Syrië tot Jemen, wordt vaak geassocieerd met islam. Vóór de komst van de islam kent de regio een rijke geschiedenis, maar kennis hierover is in gevaar. Laïla Nehmé vertelt tijdens de openbare Leiden-Aramco Lecture op 10 december over deze geschiedenis.


Donner waarschuwt voor verzwakte Europese Unie

De vluchtelingencrisis en terreurdreiging vragen om een betere Europese samenwerking, stelt Piet Hein Donner in zijn Cleveringa-oratie op 26 november in het Academiegebouw. ‘Kiezen voor een open en pluriforme gemeenschap vergt moed.’


Internationale designprijzen voor Anatomisch Theater

De audiovisuele voorstelling in het Anatomisch Theater in Museum Boerhaave heeft op 25 november twee internationale designprijzen gewonnen. Het theater is geïnspireerd op het 'Theatrum Anatomicum' dat in de zestiende eeuw door de Universiteit Leiden werd geopend.


Sharia, steniging en homoseksualiteit

Er is meer aandacht voor ethiek binnen de sharia, het islamitisch rechtssysteem, dan gedacht. Dat bleek op jaarlijkse congres van het Leiden University Centre for the Study of Islam and Society (LUCIS). Wetenschappers uit de hele wereld bogen zich onder meer over de vraag hoe het moderne islamitisch recht omgaat met stenigen en rechten voor homoseksuelen.


Nooit meer slapen tijdens college

Hoe win je de aandacht van studenten in competitie met digitale verlokkingen als Facebook? Welke vaardigheden zijn nodig in de snel veranderende wereld? Op 23 november gingen docenten in conclaaf op een congres over innovatief onderwijs.