Sneller stoppen dankzij tyrosine

Plotsklaps rent een spelend kind de weg op. Remmen!! Wie net spinazie of eieren heeft gegeten reageert sneller in zo’n situatie, dankzij het aminozuur tyrosine in deze en andere voedselproducten. Leids cognitief psycholoog Lorenza Colzato publiceert erover in het tijdschrift Neuropsychologia.

Voor het eerst onderzocht

De Duitse filosoof Ludwig Feuerbach zei het al: Der Mensch ist was er iβt. Je bent wat je eet. Stoffen die we via ons eten binnenkrijgen, kunnen bepalend zijn voor ons gedrag en de manier waarop we onze omgeving waarnemen. Wetenschappers van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam deden voor het eerst onderzoek naar de vraag of inname van tyrosine bevorderend is voor het vermogen om een activiteit bliksemsnel te stoppen. Uit de resultaten blijkt dat het antwoord ‘ja’ is.


Stoptaak

Colzato en haar collega’s schiepen een situatie waarin testpersonen op willekeurige momenten een repetitieve handeling moesten onderbreken. Hiertoe gebruikten de onderzoekers een stoptaak: de deelnemers kregen opdracht goed naar een beeldscherm te kijken. Telkens als er een groen pijltje verscheen moesten ze zo snel mogelijk een knop indrukken. Daarbij moesten ze ook nog opletten dat ze de knop kozen die correspondeerde met de richting van het pijltje. Als er een rood pijltje op het scherm kwam moesten ze juist helemaal van het toetsenbord afblijven.

Tyrosine of een placebo

  De deelnemers kwamen twee maal naar het testlab. Eén keer kregen ze vooraf sinaasappelsap te drinken waar tyrosine doorheen was geroerd, een andere keer zat er slechts een placebo in. Na de tests bleek dat de testpersonen beter presteerden op de stoptaak als ze sap met tyrosine hadden gedronken.     

 
Wat is tyrosine? 

Tyrosine komt voor in onder meer spinazie, eieren, hüttenkäse en soja. Wie niet genoeg van dit aminozuur binnenkrijgt maakt te weinig dopamine aan en dat kan leiden tot depressie en apathie.

 
 

Voordelen

Het positieve effect van tyrosine op de reactiesnelheid kan dus goed zijn voor de verkeersveiligheid. Als er bijvoorbeeld ineens een file ontstaat, kunnen snelle reflexen een ongeval voorkomen. Maar er zijn meer voordelen. Colzato: ‘Voedingssupplementen met tyrosine en tyrosine-rijk voedsel kunnen het cognitieve vermogen op een goedkope en gezonde manier verhogen. Daardoor zijn ze te verkiezen boven Ritalin en Modafinil, middelen waar studenten nog weleens naar grijpen om hun academische prestaties te verbeteren. Tyrosine is veilig en zonder recept verkrijgbaar.’

(11 februari 2014 - DS)

Video

 

Artikel

Eating to stop: Tyrosine supplementation enhances inhibitory control but not response execution

Zie ook

Lorenza Colzato

Laatst Gewijzigd: 24-02-2014