Oudste gravering in top 10 wetenschappelijke ontdekkingen in 2014 van Scientific American

De Leidse ontdekking van een zigzagpatroon op een 500.000 jaar oude schelp staat op de tiende plaats in de ranglijst van belangwekkendste ontdekkingen in 2014 van het tijdschrift Scientific American.

Menselijke evolutie op zijn kop

De redacteuren van Scientific American, beter bekend als SciAm, stelden de ranglijst samen.

De ontdekking biedt nieuw inzicht in de evolutie van het menselijk gedrag: tot de publicatie op 3 december in Nature, werd aangenomen dat de moderne mens in Afrika de eerste was graveringen maakte. Deze Homo sapiens zou dat gedaan hebben vanaf zo’n 100.00 jaar geleden. De gravering op de schelp toont aan dat 440.00 jaar eerder Homo erectus hiertoe al in staat was. Door deze ontdekking staan de opvattingen over de menselijke evolutie van het gedrag op hun kop.


Wereldwijd aandacht

Hoofdauteur van de publicatie in Nature was José Joordens, die deel uitmaakt van de groep van wil Roebroek. Wereldwijd schonken de media aandacht aan de ontdekking.

Publiekstijdschrift met uitstekende reputatie

José Joordens met de gegraveerde schelp

José Joordens met de gegraveerde schelp

Scientific American is een niet-peer reviewed publiekstijdschrift dat niettemin een hoge status heeft, ook onder onderzoekers: de auteurs zijn veelal topwetenschappen op hun terrein of zeer ervaren ervaren wetenschapsjournalisten die heel goed kunnen uitleggen waar het bij een wetenschappelijke vinding om gaat. Het 170 jaar oude tijdschrift richt zich op uiteenlopende wetenschapsgebieden.


Zie ook

Studeren in Leiden

Bachelor
Archeologie

Master
Archeology

Laatst Gewijzigd: 22-12-2014