Ongewenste effecten mogelijk bij oxytocine tegen postnatale depressie

Het hormoon oxytocine wordt gezien als een potentieel middel voor moeders die lijden aan postnatale depressie. Beth Mah ontdekte dat dit middel, naast positieve, ook averechtse effecten kan hebben. Promotie op 7 januari 2015.      

Moederbinding

Het oxytocine-molecuul (in de vorm van een halsketting)

Het oxytocine-molecuul (in de vorm van een halsketting)

Oxytocine speelt een centrale rol bij de bevordering van moederbinding, vriendschappen, romantische interacties en seksualiteit. Het hormoon oxytocine wordt onderzocht als medicijn bij schizofrenie en autisme en kwam zo ook in beeld voor de behandeling van postnatale depressie. De Australische psychiater Beth Mah, promovendus van de Leidse pedagogen Marian Bakermans Kranenburg en Rien van IJzendoorn, twijfelde aan de positieve effecten van het hormoon bij depressieve moeders. Ze diende oxytocine en een placebo toe aan een groep van vijfentwintig moeders met postnatale depressie. Hun kinderen waren drie tot twaalf maanden oud.


Neerslachtiger en meer beschermend

De effecten van het hormoon bleken zeer uiteenlopend. Als de moeders oxytocine kregen toegediend voelden ze zich op korte termijn neerslachtiger dan wanneer ze een placebo hadden gehad. En hoewel ze de relatie met hun kind positiever zagen, beschreven ze het toch als ‘lastiger’. De moeders met het hormoon waren meer beschermend ten opzichte van hun kind als er een vreemde in de buurt was die toenadering zocht tot het kind. Bij het horen van vooraf opgenomen geluiden van huilende baby’s voelden ze meer urgentie om te reageren dan met een placebo. Maar ze gaven ook aan dat ze het kind stevig zouden aanpakken om het huilen tegen te gaan en het zelfs een beetje ruw zouden behandelen. Op basis van deze gegevens denkt Mah dan ook dat psychiaters terughoudend moeten zijn bij het voorschrijven van het hormoon aan moeders met een postnatale depressie: ze verwacht dat er ook ongewenste of zelfs averechtse effecten optreden.

Beth Mah weer in Leiden voor de voorbereiding van een publicatie met twee aan een jetlag lijdende dochters.

Beth Mah weer in Leiden voor de voorbereiding van een publicatie met twee aan een jetlag lijdende dochters.

Aboriginals

Na haar promotie hoopt Mah zich in Australië toe te leggen op onderzoek naar zorg en gezondheid van kinderen. Met name Aboriginal-kinderen zijn een kwetsbare groep. Zij hebben meer psycho-sociale problemen dan de niet-originele Australiërs.

(6 januari 2015/Jan Joost Aten)

Zie ook

Studeren in Leiden

Bachelors


Masters

Laatst Gewijzigd: 07-01-2015