Elftal hoogleraren scoort in Medical Delta

Een elftal hoogleraren heeft een dubbelbenoeming ontvangen bij de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en/of de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit team van professoren slaat, in 'Medical Delta' een brug tussen de medische werelden van Leiden en Rotterdam en de technologie van Delft.

Vernieuwingen in de medische technologie

In een oratiemarathon lichtten alle hoogleraren toe wat zij vanuit hun eigen vakgebied bijdragen aan vernieuwingen in de medische technologie, zodat de gezondheidszorg van hoog niveau blijft en ook efficiënt en betaalbaar. Onder hen vier LUMC'ers: prof. Edward Valstar (Orthopaedie), prof. Frank Willem Jansen (Gynaecologie), prof. Boudewijn Lelieveldt (Radiologie) en prof. Hans Tanke (Moleculaire celbiologie).

Hoogleraren en rectoren van de Universiteit Leiden, Technische Universiteit Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam

Hoogleraren en rectoren van de Universiteit Leiden, Technische Universiteit Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam

De samenwerking tussen de medici uit Leiden en Rotterdam en de ingenieurs uit Delft heeft al gezorgd voor innovaties. Bij 'minimaal invasieve' behandelingen bijvoorbeeld gaat het om kleinere littekens, sneller herstel, en dus een korter verblijf in het ziekenhuis. Een ander voorbeeld is de ontwikkeling van 3D-prints van het menselijk lichaam. Daarmee kunnen chirurgen eerst oefenen op een 3D-geprint preparaat, voordat ze een bepaalde gecompliceerde ingreep moeten uitvoeren.

Unicum in de Nederlandse academische geschiedenis

De dubbelbenoemingen zijn uniek in Nederland. 350 topwetenschappers, ingenieurs, medici, ondernemers en vertegenwoordigers van de overheid waren erbij tijdens het 4e jaarlijkse MedTechWest-event van Medical Delta. Tijdens dit event bij de TU Delft hebben deelnemers en hoogleraren afspraken met elkaar gemaakt over verdere ontwikkelingen in de medische technologie en de impact daarvan op duurzame en betaalbare zorg.


In de Medical Delta-regio werken wetenschappers, ingenieurs, medici, ondernemers en lokale overheden nauw samen aan oplossingen voor duurzame zorg. Slimme innovaties en technologie helpen de zorg te verbeteren en betaalbaar te houden. De regio Rotterdam–Delft–Leiden kent een bijzonder hoge concentratie van instellingen op het gebied van gezondheid, (medisch-)technologische en wetenschappelijke expertise en life sciences. De omgeving zorgt voor een dynamisch klimaat waarbinnen innovatieve spinoffs en internationale organisaties tot verdere bloei kunnen komen. De Medical Delta-organisatie ondersteunt deze wetenschappers, ingenieurs, medici, regionale en internationale ondernemers door verbindingen te leggen en naar geschikte vestigingslocaties te zoeken.

Meer informatie over Medical Delta

Meer samenwerking

Daarnaast heeft Medical Delta op 12 juni een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. Samen gaan zij de komende jaren de regio Delft-Leiden-Rotterdam zowel regionaal als nationaal en internationaal verder ontwikkelen op het gebied van Life Sciences, Health & Technology.

(13 juni 2014/ MvG)

Zie ook

Laatst Gewijzigd: 18-06-2014