27,5 miljoen aan Europese subsidies naar LUMC

Acht onderzoekers en onderzoeksgroepen van het LUMC hebben tezamen 27,5 miljoen euro binnengehaald aan Europese subsidies. De één wil vaccinologen opleiden, de ander uitzoeken hoe je zenuwen kunt aankleuren, en weer een ander wil dat meer nierpatiënten in aanmerking komen voor een niertransplantatie.

De ontvangers

Dr. Fijs van Leeuwen, Radiologie, sectie Interventional Molecular Imaging, ERC Starting Grant van 1,5 miljoen 
Van Leeuwen wil een stof vinden waarmee zenuwen zijn aan te kleuren. Bij sommige operaties, bijvoorbeeld aan de tong of prostaat, is er een grote kans op zenuwschade doordat de zenuwen moeilijk te onderscheiden zijn. Met een constrastmiddel kunnen ze beter zichtbaar worden gemaakt.

Dr. Alfred Vertegaal, Moleculaire Celbiologie, ERC Starting Grant van 1,5 miljoen
Vertegaal gaat onderzoek doen naar zogenoemde SUMO-eitwitten. Deze Small Ubiquitin-like Modifiers kunnen zich hechten op specifieke plaatsen op eiwitten in de cel, en veranderen daarmee de functie van die eiwitten. Onderzoek naar SUMO-eiwitten kan bijdragen aan de bestrijding van kanker en neurodegeneratieve ziekten.

Prof.dr. Ton Rabelink, Nierziekten, EU Health-subsidie (STELLAR) van 6 miljoen
Rabelink gaat bekijken of chronische nierschade te remmen is met een nieuw type stamcel uit de nier. Rabelink en zijn ploeg hebben deze soort onlangs uit menselijk weefsel geïsoleerd. Bij aandoeningen als suikerziekte, hogebloeddruk en auto-immuunziekten onstaat vaak littekenweefsel in de nieren dat de nierfunctie aantast.

Dr. Dorien Peters (Transcyst), Humane Genetica, Marie Curie Research Training Grant van 3 miljoen
Peters kan met de subsidie twee promovendi en een postdoc aanstellen in het project 'Trancyst' dat cystenieren onderzoekt. Iemand met een cystenier maakt een goede kans rond zijn vijftigste aan de dialyse te moeten. De verantwoordelijke genen zijn gedetecteerd, Peters gaat op zoek naar aangrijpingspsunten voor behandeling.

Prof.dr. Jeanine Houwing-Duistermaat (MIMOmics-consortium), Medische Statistiek, EU Health-subsidie van 6 miljoen
Het MIMOmics-consortium onder leiding van Houwing-Duistermaat gaat met hulp van specialisten uit acht landen methoden ontwikkelen op om biomarkerprofielen te detecteren gebaseerd op meerdere datasetsprofielen. Waarom, bijvoorbeeld, worden sommige mensen met veel overgewicht ziek en andere niet?

Prof.dr. Ben van der Zeijst (Vactrain), Medische Microbiologie, Marie Curie Training Grant van 3 miljoen
Met elf Europese partners gaat Van der Zeijst een postdoctorale opleiding tot vaccinoloog opzetten.

Prof.dr. Frans Claas, Immunohematologie en Bloedtransfusie, EU Health-subsidie van 3 miljoen
Claas wil de transplantatiemogelijkheden voor nierpatiënten met veel HLA-antigenen uitbreiden; 30 tot 40% vindt geen geschikt donororgaan. De antigenen zijn niet allemaal even belangrijk, van sommige wordt getolereerd dat ze afwijken. Claas gaat dit verder onderzoeken en de verschillen tussen landen in kaart brengen.

Dr. Sjef Verbeek (Humane genetica), Marie Curie Research Training Grant van ruim 3,5 miljoen
Verbeek gaat de interactie tussen het afweersysteem en groeiende tumoren bestuderen. Bij tumoren is altijd sprake van een invasie van afweercellen. Soms remmen die de groei, in andere gevallen stimuleren ze de groei van de tumor juist. Hoe komt dat? Zeven academische centra en twee bedrijven doen mee.

(17 september 2012 - CH)


Zie ook


Health, Life and Biosciences is een ander profielthema.


Studeren in Leiden

Bachelor


Master

Laatst Gewijzigd: 30-09-2014