Laatste vijf docenten in de race voor LSr-onderwijsprijs 2012

Welke docent kan studenten bijzonder motiveren, verweeft onderzoek en actualiteit in de colleges en geeft ook nog eens vernieuwend onderwijs? De Leidse Studentenraad heeft de laatste vijf genomineerden bekend gemaakt voor de LSr-Onderwijsprijs, de prijs voor de beste docent van het jaar.

De genomineerden

Uit bijna dertig voordrachten van studieverenigingen selecteerde de jury vijf topdocenten. De genomineerden zijn: Martin Baasten (Hebreeuws), Victor Gijsbers (Wijsbegeerte), Hendrik Jan Hoogeboom (Informatica), Tony Foster (Engelse taal & cultuur) en Maarten Kunst (Criminologie). De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de komende diesviering op 8 februari. De jury, allen leden van de LSr, woonde colleges bij en vroeg de studieverenigingen waarom hun favoriet deze prijs verdient.


Geheim

Wat is het geheim van een uitmuntend docent? Christel de Lange, voorzitter van de LSr meent: ‘Zo’n docent weet wat hij wil vertellen en hoe hij dat moet vertellen. Het zijn mensen die zo goed hun boodschap kunnen overbrengen dat zelfs volslagen leken geïnteresseerd raken. Twee juryleden bezochten het college Rabbijns Hebreeuws van Martin Baasten. Iets waar ze zich nooit in verdiept hadden, maar na afloop konden ze enthousiast meepraten over het onderwerp.’ 

Vrouwen

Onderwijsvernieuwing is een van de criteria, maar volgens De Lange de minst belangrijke. ‘We hebben liever een docent die op klassieke wijze briljant onderwijs geeft dan iemand die de laatste technieken gebruikt maar geen indruk maakt.’ Dit jaar zijn er geen vrouwelijke docenten onder de overgebleven kandidaten.‘We wilden er niet per se een vrouwelijke docent bij voor het evenwicht. Natuurlijk zijn er ook veel goede vrouwelijke docenten. Vorig jaar zaten er vier vrouwen bij de laatste vijf genomineerden.’

Prijs

De winnende docent ontvangt een geldbedrag van 5000 euro en dient deze aan goed onderwijs te besteden. De studievereniging die de winnaar heeft voorgedragen ontvangt 500 euro. In de komende weken stellen we de vijf genomineerden voor. Zij beantwoorden ieder de vraag: wat is het geheim van een goede docent?

(12 december 2012, LvP)

Zie ook

 

Laatst Gewijzigd: 14-12-2012