Belangrijke archeologische vondsten in Horvat Kur

Een internationaal team van onder meer Leidse studenten en wetenschappers heeft een unieke combinatie van elementen van synagoges uit de Byzantijnse periode blootgelegd. Dat gebeurde tijdens werkzaamheden op de opgravingslocatie Horvat Kur in Galilea.

Meest spectaculaire vondst

De stenen tafel die in Horvat Kur werd gevonden

De stenen tafel die in Horvat Kur werd gevonden

De Leidse archeoloog prof.dr. Jürgen Zangenberg en zijn collega-onderzoekers dr. Stefan Münger (Bern), dr. Raimo Hakola (Helsinki) en prof.dr. Byron McCane (Wofford) zijn erg ingenomen met hun ontdekking. ‘De meest spectaculaire vondst is een basaltsteen in de vorm van een lage tafel, aan de ene zijde gedecoreerd met figuratieve elementen en met geometrische patronen op de andere drie zijden.’ Hij lijkt op een exemplaar dat een aantal jaar geleden is ontdekt in de buurt van Migdal, maar die was van ander materiaal gemaakt. Die steen zat in een muur uit de zesde eeuw n.Chr., maar men neemt aan dat hij uit een eerdere fase van het synagogegebouw stamt. Wetenschappers zijn verdeeld over de functie van de ‘stenen tafel’ uit Migal: misschien diende het als leestafel of katheder. De steen uit Horvat Kur kan helpen een antwoord te vinden op die vraag, hoewel het ook tot geheel nieuwe onderzoeksrichtigingen kan leiden.


Stenen zetel

De stenen zetel, de eerste die op zijn oorspronkelijke plek in Israël is gevonden

De stenen zetel, de eerste die op zijn oorspronkelijke plek in Israël is gevonden

Binnenin de synagoge vonden de archeologen een stenen zetel met twee treden die er naartoe leiden. Hij stond bovenop de bank langs de zuidelijke muur. ‘Tijdens bijeenkomsten zat de leider van de geloofsgemeenschap daarop. Het is de eerste keer dat we een dergelijke zetel op zijn oorspronkelijke plek in Israël vinden’, legt Zangenberg uit.


Podium

Verder legden de onderzoekers in het midden van de zuidelijke muur de resten van een podium (‘bemah’) bloot. Hierop plaatste men indertijd de Torah-schrijn. Verschillende fragmenten van de schrijn kwamen tevoorschijn, waaronder een drempel in klassieke stijl, een fijn gedecoreerde console, de restanten van het reliëf van een leeuw en een rozet. Al die vondsten laten zien wat voor een belangrijke betekenis het podium in de synagoge had, aldus Zangenberg. ‘Ze helpen de betekenis van de synagoge als centrum van maatschappelijk en religieus leven vast te bepalen.’

Huishoudelijke aardewerk

In een cisterne – een ondergrondse wateropslagplaats – vlak bij de synagoge vonden de onderzoekers een ruime verzameling huishoudelijk aardewerk uit de Romeinse en Vroeg-Byzantijnse periode dat nog intact was. Veel daarvan was nog nooit eerder in complete staat gevonden.

Beter beeld

Officials van de Israel Antiquities Authority benadrukken dat deze ontdekkingen een beter beeld geven van het synagogeleven in Galilea in de Byzantijnse tijd. Ze zullen het onderzoek naar synagoges zeker stimuleren.

Kinnet Regional Project

De opgravingen maken deel uit van het Kinnet Regional Poject. Sponsoren zijn de universiteiten van Leiden, Bern en Helsinki en het Wofford College. Studenten en medewerkers van deze universiteiten en uit vele andere landen werken eraan mee. De vondsten worden officieel gepresenteerd op het Colloquium of the German Society for the Exploration of Palestine in Mainz van 2 t/m 4 november 2012. Er zijn ook plannen voor een tentoonstelling in het Israël Museum in Jeruzalem.

Zie ook

 
Eerdere artikelen

Profielthema

Global Interaction of Civilizations and Languages is een van de zes profielthema’s in het onderzoek van de Universiteit Leiden.


Studeren in Leiden

Bachelor

 
Master

(18 juli 2012 - DS)

Laatst Gewijzigd: 02-08-2012