Twee Leidse teams door naar finale Academische Jaarprijs

Twee Leidse teams gaan door naar de finale van de Academische Jaarprijs 2011. Met hun voorstel maken ze kans op de hoofdprijs van 100.000 euro. Waar willen zij het te winnen geldbedrag aan besteden?

Leve DNA!

Team Leve DNA!, onder leiding van dr. Ken Kraaijeveld, wil het publiek laten zien wat er allemaal kan met DNA – en wat niet.

Over een paar jaar kunnen we meer DNA aflezen dan we er raad mee weten. Daarom moeten we nu al nadenken over de vraag wat we eigenlijk zouden willen weten van ons eigen DNA en dat van dieren, planten en micro-organismen. Team Leve DNA wil daarover nadenken door middelbare scholieren iedere maand een door het Nederlands publiek bedachte vraag over DNA te laten selecteren. Een voorbeeld van zo’n vraag: ‘Wat zweeft er allemaal aan DNA-materiaal door de lucht?’ Daar gaan de onderzoekers van team Kraaijeveld dan in het laboratorium mee aan de slag. Op die manier zetten ze ons aan tot nadenken over DNA.

Leve DNA! is een samenwerking van het Leiden Genome Technology Center van de vakgroep Humane Genetica, NCB Naturalis en de Hogeschool Leiden.


Antibiotica gezocht!

Team Antibiotica gezocht!, onder leiding van prof.dr. Gilles van Wezel, wil het publiek betrekken bij de discussie rond antibioticumresistentie, en laten zien waar antibotica vandaan komen.

Bijna dagelijks verschijnen er berichten over bacteriën die bestand zijn tegen allerlei antibiotica. Het wordt steeds moeilijker nieuwe middelen tegen deze zogenoemde multiresistente bacteriën te vinden. Team Antibiotica Gezocht! wil een zo breed mogelijk publiek laten zien hoeveel voeten zo’n zoektocht in de aarde heeft. Met interactieve tentoonstellingen in Museum Boerhaave en een permanente expositie in de nieuw op te zetten MicroZOO van Artis. Maar ook door middel van les- en practicummateriaal voor scholieren.

Team Antibiotica gezocht! bestaat uit studenten en onderzoekers van de Universiteit Leiden (Moleculaire Biotechnologie) en het Erasmus Medisch Centrum (Medische Microbiologie & Infectieziekten).

Over de Academische Jaarprijs

De Academische Jaarprijs gaat elk jaar naar de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Het team met het meest creatieve communicatieplan krijgt 100.000 euro om het ingediende plan te realiseren. De drie finalistenteams werken de komende maanden hun plannen uit en presenteren die op 26 oktober 2011 aan de jury. Dan wordt bekend welk team de Academische Jaarprijs 2011 krijgt.

Nog een prijs te winnen

De finalisten maken ook kans op de Labyrint Publieksprijs van mediapartners VPRO en NTR. In aanloop naar de finale presenteren de genomineerde teams zich in oktober in het tv-programma Labyrint en op wetenschap24.nl. Het publiek stemt online op het team dat volgens hem een reportage zou moeten winnen in Labyrint. In 2010 ging de Labyrint Publieksprijs naar team Kies de aanval van de Leidse migraineonderzoeker prof.dr. Michel Ferrari.

Zie ook

 

Laatst Gewijzigd: 31-05-2011