Einthoven Laboratorium in de prijzen

Eind november werd in Noordwijkerhout het zesde Rembrandt-symposium gehouden. Hoogtepunt van de dag was de uitreiking van de jaarlijkse prestigieuze onderzoekssubsidie.

Onderzoek naar de rol van sturende eiwitten

Jurriën Prins, Janine van Gils en Margien Boels

Jurriën Prins, Janine van Gils en Margien Boels

De gelukkigen waren Janine van Gils (LUMC) en Kees Hovingh (AMC) voor hun onderzoek naar de rol van eiwitten die cellen in een bepaalde richting sturen en onder meer bepalen of witte bloedcellen in het bloed terechtkomen. 'We hebben variaties in die eiwitten ontdekt, die mogelijk bepalen of er veel witte bloedcellen naar de bloedvaten gaan. We kijken of dat samenhangt met het ontwikkelen van hart- en vaatziekten op relatief jonge leeftijd', licht Van Gils toe.


Beste presentatie en beste poster

Een prijs voor de beste presentatie voor Margien Boels en een posterprijs voor Jurriën Prins maakte het feest compleet voor het Einthoven Laboratorium. Boels gaf een voordracht over haar onderzoek naar de rol van de glycocalyx in het tegengaan van eiwitverlies in de urine. De glycocalyx is een suikerlaag aan de binnenkant van onze bloedvaten, die belangrijk is voor de filtratiefunctie van de nier. Prins presenteerde zijn onderzoeksresultaten over de rol van verschillende vormen van het eiwit gamma-adducin in de hechting en migratie van witte bloedcellen.

Rembrandt-symposium

Het Rembrandt-symposium wordt jaarlijks georganiseerd door het Rembrandt Institute of Cardiovascular Science (RICS) dat tot doel heeft de samenwerking tussen de cardiovasculaire researchgroepen in Leiden (LUMC, LACDR) en Amsterdam (AMC, VUmc, Sanquin) te versterken. Het wordt gecoördineerd door Leiden Vascular Medicine en mede mogelijk gemaakt door het LUMC-profileringsgebied Vascular and Regenerative Medicine.

Laatst Gewijzigd: 15-12-2015