Cleveringaleerstoel

Overzicht Cleveringa-oraties

De Cleveringaleerstoel is ingesteld door de Universiteit Leiden ter herinnering aan hoogleraar Rudolph Pabus Cleveringa en zijn moedig optreden in november 1940 tijdens de Duitse bezetting (1940-1945), en ter herdenking van de bevrijding in 1945. De Cleveringaleerstoel is een wisselleerstoel, die sinds 1970 ieder academisch jaar door een andere Nederlandse of buitenlandse geleerde bekleed wordt.


David Van Reybrouck Cleveringahoogleraar

De Belgische auteur David Van Reybrouck bezet in het academisch jaar 2011/2012 de Cleveringaleerstoel. Van Reybrouck verwisselde een loopbaan in de archeologie en de cultuurgeschiedenis voor het schrijversbestaan. Dat leverde hem diverse literaire onderscheidingen op, voor Congo. Een geschiedenis uit 2010 maar liefst drie, waaronder de AKO Literatuurprijs.


Cleveringahoogleraar Hans Blom: ‘Geschiedenis is mensenwerk’

De interactie tussen menselijk handelen bepaalt het historisch proces. Daarom doen individuele beslissingen ertoe. Die conclusie trekt Cleveringahoogleraar Hans Blom uit het onderzoek dat hij deed ondermeer als directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Waaronder dat naar de val van Srebrenica in 1995. Blom houdt op 26 november 2010 de Cleveringarede.


Colleges 'Hoe was het mogelijk?'

In collegejaar 2010/2011 verzorgt prof. dr. J.C.H. Blom, bezetter van de Cleveringaleerstoel, een collegereeks over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Deze cursus wordt ook voor studenten uit het Honours College georganiseerd als ‘community-activiteit’. De hoorcolleges zijn toegankelijk voor een breder publiek.


Hans Blom Cleveringahoogleraar in Leiden

Prof.dr. Hans Blom, historicus en oud-directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) zal in het academisch jaar 2010/2011 de Leidse Cleveringaleerstoel bezetten. Blom is een autoriteit op het gebied van de bezettingstijd in Nederland en was eindverantwoordelijk voor het onderzoeksrapport over Srebrenica (2002).