Plantaardig - Vegetatieve filosofie

Planten en bomen kunnen niet nadenken. Ze nemen geen beslissingen en werken niet samen, zoals hogere organismen doen. Althans, dat is ons beeld van planten. Oud-universitair docent filosofie Wouter Oudemans en student-assistent Norbert Peeters beweren in het boek ‘Plantaardig - Vegetatieve filosofie’ dat de werkelijkheid toch anders is.

Mens lijkt op plant

De auteurs zetten het oude uitgangspunt dat planten niet intelligent zijn op zijn kop. Ze doen dit aan de hand van ideeën van filosofen, recente wetenschappelijke inzichten en eigen waarneming. Het wordt steeds moeilijker om in het licht van de moderne plantkunde de mens te zien als hoger, meer ontwikkeld of complexer dan planten. Begrippen die tot nu toe voor mensen gereserveerd waren, zoals beslissingen, rationaliteit en wil, blijken ook op planten van toepassing. Denk bijvoorbeeld aan de tongorchidee, die via een geursignaal de feromonen van een vrouwelijke wesp nabootst, zodat mannelijke wespen de plant aanzien voor vrouwtjes. Zij bespringen de bloemen, waardoor ze stuifmeel van de ene bloem naar de andere brengen en de plant bestuiven.


Wouter Oudemans en Norbert Peeters

Wouter Oudemans is gepensioneerd bijzonder hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden. De afgelopen tien jaar heeft hij het arboretum Tenaxx opgezet in het Groningse Wedde. Oudemans is lid van de International Dendrological Society. Norbert Peeters is afgestudeerd in de archeologie en de wijsbegeerte. Hij maakte voor dit boek studie van Darwin en de botanie.

Informatie en bestellen

Wouter Oudemans in samenwerking met Norbert Peeters: Plantaardig – Vegetatieve filosofie
Uitgever: KNNV Uitgeverij
ISBN: 9789050115261
Prijs: € 24,95
Verschijning rond 20 december

16 december 2014 - CR

Laatst Gewijzigd: 16-12-2014